Praksisperiode hos Marine Harvest på Færøyene

Praksisperiode hos Marine Harvest på Færøyene

Praksisperiode hos Marine Harvest på Færøyene

Lørdag 14. Januar, kl. 21.30
Jeg, Lisa og Julie befinner oss for øyeblikket et sted midt over Nordsjøen. Vi er på flyet på vei til Færøyene hvor vi skal bo og jobbe for Marine Harvest i tre uker! I studieløpet til integrert mastergrad i Fiskehelse (som Julie og Lisa går) og bachelorgrad i Bærekraftig Havbruk (som jeg går) inngår en praksisperiode på 15 arbeidsdager i 6. semester (for spesielt interesserte: BIO205). Studentene står relativt fritt til å selv velge hvor de vil utføre praksisen.
Med bagene fulle av ullundertøy, regn- og vindtette klær og i Lisa sitt tilfelle; makrell i tomat, er vi nå klar for å tilbringe de neste ukene på øy-gruppen med ca. 50.000 fastboende som årlig eksporterer 60-70.000 tonn atlantisk laks. Altså over ett tonn per innbygger!

Det er vanskelig å vite hva vi skal forvente, men først og fremst tenker vi at praksisperioden kommer til å være veldig spennende, veldig lærerik, og fylt av flotte naturopplevelser, samt mye vær og vind.

Mandag 16. Januar, kl. 18.15
Nå har vi vært her på Færøyene i to dager. Vi bor på kanskje verdens minste sted, en bygd som heter Hellurnar. I følge wikipedia skal det være 21 fastboende innbyggere her, men vi har våre sterke tvil om dette da vi kun har sett to. Det er mulig de har telt med sauene.. 🙂
Herfra er det 1 minutt å kjøre til settefiskanlegget Laxa, hvor vi skal jobbe tredje uken her, og 5 minutt å kjøre til nærmeste matfiskanlegg. Dette heter Oyndarfjørður, og her har vi vært på jobb i dag.

Så langt trives vi veldig godt! Omgivelsene er helt fantastiske, og alle menneskene vi har møtt har vært veldig hyggelige og gjestfrie.

Blå pil viser Hellurnar, og rød pil viser anlegget vi skal jobbe på denne uken.

Torsdag 19. Januar, kl. 22.45
Med magene fulle av taco og håret fullt av salt ligger vi nå på sofaen i huset vårt. Vi har utført 4 arbeidsdager på matfiskanlegget i Oyndarfjørður. Her har vi gjort mye rutinebasert røkterarbeid. Det meste av anlegget var allerede tatt opp til slakt da vi kom, og vi har fått være med på å klargjøre den siste fisken. I dag har vi vært med kvalitetsansvarlig for Marine Harvest Faroes og tatt diverse prøver av laksen, blant annet vekt (hel og sløyd), lengde og farge på filet. Spesifikke deler av fisken ble sendt inn til laboratoriet for tester.

Uoffisielt tok vi en kvalitetstest i går, og vi kan melde om fest i munnen.

Oppsummering uke 1:
Vi har hatt en helt super første uke her på Færøyene! Å få kunne delta på forberedelser til slakt og alle rutinene rundt dette på matfiskanlegget i Oyndarfjørður har vært veldig lærerikt. Vi har kommet godt overens med alle vi har jobbet sammen med denne uken, og virkelig følt oss velkommen som praktikanter. Det var spennende å få tilbringe en dag sammen med kvalitetsansvarlig for anlegget, og lære om de ulike prøvene og testene som gjennomføres for å sikre at laksen er av topp kvalitet. Denne dagen fikk vi også en forelesning om hvilke forutsetninger de unike miljøforholdene på Færøyene gir for fiskeoppdrett, og hvilke utfordringer landet står ovenfor.
Vi har det fortsatt kjempefint, og gleder oss til de neste to ukene!

 

Tirsdag 24. Januar, kl. 18.00
Nå er vi kommet godt inn i rutinene igjen etter en utrolig gøy helg i hovedstaden, Torshavn. Her har vi gått rundt i gatene, spist på koselige restauranter, snakket med lokale og drukket så mange ingefær-drinker at Lisa fortsatt har halsbrann. Vi har også vært på sightseeing rundt på noen av de forskjellige øyene. Det var artig å komme seg litt vekk fra vår lille bygd, og se andre deler av dette utrolige landet. Vi er blitt fortalt at den lengste turen som er mulig å kjøre her er unnagjort på 1,5 timer, så sightseeing blir virkelig effektivt, men ikke blir det noe mindre fantastisk av den grunn. Her kan for så vidt bildene tale for seg.

Denne uken skal vi jobbe på et matfiskanlegg som ligger litt lengre vekke, i Haldórsvík. Det er ca. 30 minutter å kjøre dit, men til gjengjeld har de en bedre båt enn det forrige anlegget så jeg slipper å bli sjøsyk. 🙂 Her er fisken satt ut for 6 og 3 måneder siden, og er veldig søte og små i forhold til de store beistene vi jobbet med Oyndarfjørður.

Onsdag, 25. Januar, kl. 19.30
I dag har vi virkelig fått smake på hva Færøyene har å by på! Vi var farlig nære å blåse av både veien og båten et par ganger. Julie syntes det var spennende, men jeg og Lisa var mest redd for å få noe flygende i hodet. Heldigvis måtte vi ikke være ute hele dagen, da vi fikk være med en veterinær som besøkte anlegget. Det var utrolig lærerikt. Sammen med han utførte vi obduksjon på dagens dødfisk og så etter dødsårsak og tegn etter sykdom. Vi fant (heldigvis) ingenting utenom det vanlige, men lærte utrolig mye av å snakke med veterinæren som hadde jobbet med fisk i 25 år.

Bildet viser en typisk slagskade på hodeparti, som typisk er resultat av at fisken har hoppet og krasjet i noe av interiøret i merden (merdkanten, fôringsslanger, og lignende).

Sånn her ser det ut på anlegget i Haldorsvík

Fredag, 27. Januar, kl. 21.30
Da var siste dag på av andre arbeidsuke unnagjort. I dag var det lusetelling på anlegget. Lusetallene var utrolige lave, og sjefshøvding Martin/sjefen på anlegget strålte som en sol. Sammen med rensefiskkoordinatoren samlet vi lusen fra fisken i en bøtte. På disse lusene utførte vi et resistensforsøk, for å teste dens toleranse for ferskvann. Anlegget her bruker en HydroLicer til avlusing (mekanisk avlusing vha. spyling), og ønsker å vite om det kan være nyttig å ha fisken over i et ferskvannsbad etter behandling, for å ta knekken på eventuelle lus som ikke er blitt spylt av.

Innsamling av lus

Resistensforsøk

Oppsummering uke 2:
Vi har hatt en veldig fin uke på matfiskanlegget i Haldorsvík! Akkurat som i Oyndarfjørður har vi følt oss veldig godt tatt imot av de ansatte, og vi har fått være med på mye spennende. Det er generelt veldig lærerikt å se alle tingene vi har lært om på forelesning utført i praksis, og føler vi på denne måten får en bedre forståelse for hvordan lakseproduksjonen foregår.
I morgen (lørdag) er vi invitert på slaktefest for anlegget i Oyndarfjørður – en fest de ansatte fra Oyndarfjørður og Haldorsvík holder hver gang ett av anleggene har blitt slaktet ut. Det gleder vi oss veldig til! Først skal vi inn til Torshavn for å kjøre gokart, og deretter kjører vi med buss til en utrolig vakker bygd kalt Tjørnuvík, hvor vi skal drikke og spise tradisjonell mat.

Utsikten fra Tjørnuvík

Mandag, 30. Januar, kl. 17.00
Siste uke allerede! Tiden her går helt sinnsykt fort. I helgen hadde vi det utrolig kjekt på fest med de ansatte fra anleggene. Vi spiste noe som kalles for rastkjøt. Dette er favorittmaten til omtrent alle på Færøyene, og er luft-fermentert (les: råtten) sau. Det smakte overaskende godt (mulig schnappsene fra bussturen hadde noe med dette å gjøre), men lukten sitter godt i klærne enda.
Denne uken skal vi være på settefiskanlegget ved Laxá. Dagen i dag startet med en omvisning. De har fire haller med fisk, én med larver som nylig har begynt med startfôring, og tre med parr i ulike utviklingsstadier.
Vi møtte samme veterinær som forrige uke, og var med han å ta prøver av fiskene. Av han lærte vi kjempemye om ulike sykdommer og helseproblemer som kan oppstå på settefisk-stadiet.

Fiskeyngel, nylig satt til startfôring

Parr fra ulike kar som ble tatt prøver av

Torsdag, 2. Februar, kl. 20.45
Tirsdag og onsdag var vi med på vaksinering av parren på settefiskanlegget. De bruker vaksineringsmaskiner, så arbeidet går ut på å legge bedøvet fisk på bånd med buken ned, og sortere ut de fiskene som har synlige sår eller deformasjoner. Ganske ensformig arbeid, men med Færøysk radio på ørene fløy tiden. Vi har også vært med på rutinearbeid på anlegget, som fjerning av dødfisk og kontroll av vannkvaliteten.

Vi tok kontrollprøver av fisken, for å sjekke at alt gikk som den skulle. Den hvite væsken i bukhulen er vaksinen.

I dag reiste vi tilbake til matfiskanlegget i Haldorsvík, for å være med veterinæren som har ansvaret for rognkjeksen og rensefiskkoordinator som vi også var med forrige uke. Sammen med veterinæren så vi på vevsprøver fra hud, gjeller, tarm og mage i mikroskop og så etter ulike bakterier og parasitter. Med rensefiskkoordinatoren lagde vi nye resistenstester på lakselus, og dissekerte rognkjeks for å blant annet se på mageinnhold. Mengden lus i magen varierte veldig, noen hadde ingen mens andre hadde flere titalls.


Nok en veldig innholdsrik og spennende dag, som vi garantert kommer til å huske lenge.
Nå holder vi på å pakke og rydde i huset, for i morgen reiser vi allerede hjem til Bergen!

 

 

 

 

 

Fredag 03. Februar, kl. 18.15
Igjen sitter vi på flyet. Vi var så dum at vi ikke visste om at det gikk direktefly fra Bergen til Færøyene, så i stedet for en 1 times flytur, flyr vi først i 2 timer til København, venter der i 3 timer og flyr til slutt i rundt 1 time til Bergen. I dette øyeblikket flyr vi faktisk over Bergen…
Vi trøster oss med at det sitter en søt baby i setet foran oss og at vi får gratis brus.
Etter disse tre ukene sitter vi igjen med inntrykket av at vi ikke kunne ha bedt om en finere eller mer spennende praksisperiode. Helt fra vi kom har vi følt oss hundre prosent velkommen og ivaretatt av alle vi har møtt på, og vi har lært helt utrolig mye (ja, dette er visst blitt repetert et par ganger nå). I tillegg har vi kost oss sinnsykt mye med roadtrips, diverse møter med blodtørstig sau i fjellet, Julies heklekurs, Lisas bootcamp på Velværa Fitness, dusjer av vann fra dødfiskpumpen og utallige glava’er (Færøysk for et kraftig vindkast).

Nå gjenstår det bare å si tusen, tusen takk til Marine Harvest Færøyene og UiB for denne muligheten, og at praksisperiode på Færøyene anbefales på det aller sterkeste!

Vemodig å reise fra dette nabolaget!

Bilde fra en siste forblåst sightseeing-tur, før turen gikk til flyplassen!

Farvel for denne gang, Færøyene! Håper vi snart sees igjen 🙂

 

Logg Inn

×
Registrer ny bruker

×